TÁMOGATÓKAT /KERESÜNK!  /TÁRSAT

KERESEK- AZ OLDAL

SZEREKESZTÉSÉHEZ HA ÉRZED MAGADBAN

AZ ERÖT AKOR KERES MEG ÜZENETBEN ÉS

ADOM AZ INFOT MIT VÁROK TÖLED /TEK/

AKKOR KÜLDJÉTEK  AZ EMAIL CÍMETEKET

ÉS VÁLASZOLOK MI HAMARABB

koszeg1986@citromail.hu

 

MÁRIAPÓCS

 

Holy icon of Theotokos of Máriapócs.jpg

A világhírű máriapócsi könnyező Szűz Mária kegykép

 

 

Máriapócs  (Magyarország)
Máriapócs
Máriapócs
Pozíció Magyarország térképén
Máriapócs  (Szabolcs-Szatmár-Bereg megye)
Máriapócs
Máriapócs
Pozíció Szabolcs-Szatmár-Bereg megye térképén
é. sz. 47.879° k. h. 22.019°
Máriapócs – Mária-kegyhely temploma

 

Szabolcs–Szatmár–Bereg megye déli részén, Budapesttől 280 km-re, Nyíregyházától 30 km-re található. Máriapócs a Nyírségben, Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében, és a Hajdúdorogi Bizánci Katolikus püspökségben fekszik.

Máriapócs vonattal elérhető a Nyíregyháza-Nyírbátor–Mátészalka–Zajta vonalon, közúton pedig Debrecen-Nagykálló felől. A falu és temploma a vasútállomástól távol (kb. 3 km-re) esik.

Története

A Pócs a Paulus név magyar származéka. A nyelvészek következtetése szerint Pócs a megye első településcsoportjához tartozhatott. A név Mária előtagja a községben lévő Mária-kegyhelyre utal. Pócs nevét az oklevelek 1280-ban említik először, birtokosai ezidőtájt a Hont-Pázmány nemzetség tagjai lehettek, akik a település birtokjogáért pereskedtek. 1300-as évek elején a Gutkeled nemzetség birtokaként említik. 1354 táján az Ecsedi vár birtokai közé tartozott. Az 1600-as években a Báthory család tagjainak birtokaként szerepel.

A késsőbbiekben a Királyi család tagjai és a Rákóczi család is birtokosa volt Pócsnak. 1696-ban templomában könnyező Szűz Mária kép hozta meg Pócs hírnevét. 1724-ben gróf Károlyi Sándor és a Sennyei család szerez itt részbirtokot.

A kegykép számára és a felélénkülő búcsújárás szolgálatára 1731 és 1749 között felépült a mai kegytemplom és a Nagy Szent Vazulról elnevezett bazilita kolostor. Ők voltak a kegyhely gondozói egészen 1950-es szétszóratásukig. 1749-ben telepednek le itt a bazilita szerzetesek, s kezdik meg rendházuk építését. A monostor a görög katolikusok művelődési és oktatási központjává vált, s az itteni tanítóképző majd egy évszázadig képzett itt kántortanítókat.

1758-ig a bazilita rendnek engedte át birtokrészét Károlyi Sándor. 1816-tól 1872-ig vásártartási joggal rendelkező mezőváros volt. Az 1900-as évek közepéig Pócs jelentős vallási központ volt. 1991. augusztus 18-án II. János Pál pápa Máriapócsra látogatott. A település 1993-ban Máriapócs újra visszakapta városi rangját.

A településen a 2008-ban megvalósult Wifi-falu pályázat keretében 19 mély szegénységben élő család jutott ingyenes otthoni internethez. Az idelátogató vendégek napi egy órára szintén ingyen igénybe vehetik a wifiszolgáltatást.

Nevezetességei

Világszerte ismert Mária-kegyhely; a hírnevét a görög katolikus máriapócsi kegytemplomnak köszönheti. Nevezetessége még a Bazilita Gyűjtemény, Dudás Miklós görög katolikus püspök szülőházában.

 

 

Szabolcs-Szatmár-Bereg megye címereSzabolcs-Szatmár-Bereg megye településeiSzabolcs-Szatmár-Bereg megye címere

 
Magyarországban Ámen